La importància d'incloure a les dones a totes les ciències i a tots els nivells

El 15 de desembre de 2015 l'Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar l'11 de febrer de cada any com el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència amb l'objectiu d'aconseguir l'accés i la participació plena i equitativa a la ciència per a les dones i les nenes, la igualtat de gènere i l'apoderament del col·lectiu.

Les dones, han estat sempre, a totes les ciències i a tots els nivells. Però no les veiem, la història s'ha encarregat d'amagar-les. Han viscut, i encara viuen, a l'ombra dels seus col·legues, relegades per les elits intel·lectuals de cada època. La societat actual està vivint temps de canvis i és hora de fer visible el talent i les aportacions de les dones en el saber científic. Una millor ciència és aquella que es basa en la generació de noves idees que sorgeixen de la diversitat i creativitat, i no d'un ideari uniforme.

La bretxa de gènere en els sectors de la ciència, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques (Science, Technology, Engineering and Mathematics - STEM) persisteix des de fa anys a tot el món. Tot i que la participació de les dones a carreres de grau superior ha augmentat enormement, estan encara insuficientment representades en aquests camps. Encara que, alguns estudis de l'àmbit de les ciències de la salut reflecteixen dades que indiquen que les dones inverteixen aquesta relació sent notablement majoritàries (Matrículas estadística de estudiantes curso 2019-2020. Estadísticas universitarias. Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades). Segons dades de la UNESCO (entre 2014 i 2016), només al voltant del 30 per cent de totes les estudiants trien estudis superiors dins del camp de les STEM. La ciència i la igualtat de gènere són vitals per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), des de la millora de la salut fins al canvi climàtic, inclosos en l'Agenda 2030. Fer front a aquests desafiaments dependrà de l'aprofitament dels tots els talents, dones i homes en totes les seves edats i etapes professionals. En els últims 15 anys, la comunitat internacional ha fet un gran esforç inspirant i promovent la participació de les dones i les nenes en la ciència. Desafortunadament, elles continuen enfrontant-se a barreres que els impedeixen participar plenament en aquests camps.

Les dones i les nenes constitueixen la meitat de la població mundial i per consegüent la meitat del seu potencial. Des de l’IIBB-CSIC, en el nostre afany de contribuir en la visibilització de les aportacions de les dones en els diferents camps del coneixement científic, desitgem que aquesta petita ressenya i unió serveixi com a referent per a l'apoderament de les dones i les nenes més enllà del nostre institut.