Una nova investigació utilitzant mostres de teixit cerebral post-mortem de pacients amb depressió i párkinson revela canvis comuns en vies cel·lulars que controlen la qualitat de les proteïnes al cervell. Aquest estudi va mostrar que les proteïnes de la família de la sinucleïna, estretament relacionades amb la malaltia de Parkinson, també estan alterades a l'escorça dorsolateral i al nucli caudat provinents de pacients amb depressió. El treball ha estat liderat per Analia Bortolozzi, investigadora principal al Grup de Neurofarmacologia de Sistemes del IIBB–CSIC i de l'àrea de Salut Mental del CIBER (CIBERSAM), i coordinadora del Programa de recerca translacional dels trastorns cerebrals, IDIBAPS. L’estudi va comptar amb la col·laboració dels Drs. Luis Callado i Javier Meana, del grup CIBERSAM a la Universitat del País Basc.

Està àmpliament acceptat que en les malalties neurodegeneratives es produeix una acumulació d'agregats proteics insolubles, com ara la proteïna α-sinucleïna a la malaltia de Parkinson. En canvi, se sap molt poc sobre el paper de l'homeòstasi proteica a les malalties neuropsiquiàtriques. Alguns estudis recents informen de la presència d'algunes proteïnes mal plegades no agregades al cervell de pacients amb trastorns depressius. Una qüestió clau és entendre com els canvis en els nivells de les proteïnes o en el seu estat conformacional afecten en última instància la funció de les mateixes a les neurones i sinapsi.

El treball, publicat a Progress in Neuropsychopharmacology & Biological Psychiatry, va revelar una activació anormal d'una de les vies de senyalització del reticle endoplasmàtic, un orgànul cel·lular responsable de mantenir la qualitat de les proteïnes. En aquest estudi, els autors van trobar un augment comparable dels nivells de la forma fosforilada del factor eIF2α a l'escorça prefrontal dorsolateral i al nucli caudat provinents de pacients amb depressió i párkinson. Paral·lelament, els autors van detectar nivells incrementats de les proteïnes α-sinucleïna i β-sinucleïna al cervell dels pacients amb párkinson, com era d'esperar. El més revelador va ser detectar nivells disminuïts d'aquestes sinucleïnes a les mostres cerebrals de pacients amb depressió. Les sinucleïnes són proteïnes que es concentren a les sinapsis i tenen un paper clau en la regulació de la neurotransmissió, plasticitat sinàptica i transport de vesícules, processos deficients en el trastorn depressiu.

L'estudi també va mostrar una acumulació de la forma immadura del factor BDNF conegut com proBDNF i una reducció dels nivells de la forma madura mBDNF en ambdues patologies. Tant proBDNF com mBDNF tenen un paper clau en la promoció de la supervivència i la plasticitat sinàptica. L'equilibri entre proBDNF i la mBDNF depèn de l'activació del reticle endoplàsmàtic, i un dèficit en la seva funció altera aquest equilibri, cosa que resulta en canvis de les proteïnes reguladores de la plasticitat sinàptica implicades en la fisiopatologia de la depressió i el párkinson, comenta Unai Sarriés-Serra.

La depressió és un trastorn psiquiàtric greu que representa la causa principal de discapacitat relacionada amb la salut mental a nivell mundial. És un trastorn de l'estat d'ànim molt freqüent que té un impacte significatiu en el funcionament psicosocial i redueix la qualitat de vida, amb efectes negatius a l'educació, les relacions i l'ocupació. A més, el trastorn depressiu és un dels símptomes no motors més comuns en pacients amb malaltia de Parkinson i un dels predictors més importants de mala qualitat de vida en persones amb Pàrkinson. Les troballes reportades en aquest estudi proporcionen pistes sobre la via cel·lular del reticle endoplasmàtic afectada i els nivells de proteïnes subjacents en depressió i párkinson, com a possibles dianes per a noves intervencions terapèutiques.

Els autors volen agrair especialment als membres del personal de l'Institut Basc de Medicina Legal i al Biobanc de l'Hospital Clinic – IDIBAPS, Barcelona, ​​per la seva col·laboració a l'estudi.

Enllaç a l'article de referència:

Sarriès-Serrano U, Miquel-Rio L, Santana N, Pau V, Sancho-Alonso M, Callat LF, Meana JJ, Bortolozzi A. Impaired unfolded protein response, BDNF i synuclein marques en postmortem dorsolateral prefrontal còrtex i caudate nuclis de patients. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2025 Feb 25;138:111299. doi: 10.1016/j.pnpbp.2025.111299. Epub ahead of print. PMID: 40015617.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278584625000533?via%...