Investigadors de l’IIBB han participat en la 4ª edició d'un consens internacional sobre la interpretació, mecanismes i diversos aspectes multidisciplinaris de l'autofàgia. L'autofàgia és una via catabòlica que contribueix a la renovació de la maquinària cel·lular a través de l'eliminació de diversos components cel·lulars, incloent des de proteïnes amb defectes en la seva conformació a orgànuls com els cossos lipídics. Gràcies al recanvi d'estructures danyades, l'autofàgia contribueix al control de qualitat de compartiments cel·lulars essencials per a la cèl·lula com el mitocondri en un procés denominat mitofàgia, en el qual els mitocondris no funcionals són degradades.

Donat el paper essencial de l'autofàgia en la regulació de múltiples funcions cel·lulars, la seva alteració, ja sigui per defecte o excés, pot jugar un paper clau en processos neurodegeneratius, malalties metabòliques, resposta immune o el desenvolupament del càncer. L'autofàgia és un procés multifuncional que embolica diverses estructures cel·lulars, de les quals els lisosomes juguen un paper essencial, perquè la seva fusió amb autofagosomes carregats amb restes cel·lulars són digerits en el seu interior per enzims hidrolítics.

Des del seu reconeixement en la dècada dels anys 60 del segle XX per Christian DeDuve qui va encunyar el terme “autofàgia” del grec (actuacions i phagein), l'interès sobre l'autofàgia ha crescut dramàticament de manera exponencial en els últims anys, culminant en el 2016 quan Yoshinori Ohsumi va ser guardonat amb el Premi Nobel per la identificació en llevats dels gens responsables de la regulació de l'autofàgia.

A aquesta revisió publicada a la revista Autophagy, han participat quatre investigadors de l’IIBB, tres (Carmen García-Ruiz, Ana Belén Moles i JC Fernández-Checa) pertanyents al grup de recerca Regulació Mitocondrial de la Mort Cel·lular dirigit pel Professor Fernández-Checa juntament amb Anna Colell (investigadora del grup Senyalització en Dany Cel·lular i Càncer) col·laborant així en l'elaboració de les normes internacionals de l'autofàgia per les seves contribucions sobre la influència del colesterol en la mitofàgia i per tant en el control de qualitat del mitocondri, i el seu impacte en malalties metabòliques, neurodegeneratives i hepatotoxicitat.

 

Article de referència:

Guidelines for the use and interpretation of assays for monitoring autophagy (4th edition). Daniel J. Klionsky, Amal Kamal Abdel-Aziz, Sara Abdelfatah, Mahmoud Abdellatif, Asghar Abdoli, Steffen Abel, et al. Autophagy 2021. doi.org/10.1080/15548627.2020.1797280