Un equip internacional amb participació de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC) ha descrit un nou mecanisme de defensa immunològica orquestrat pels cossos lipídics, com orgànuls cel·lulars capaços d'atreure i eliminar patògens invasors. Els resultats apareixen publicats en l'últim número de la revista Science.

Els cossos lipídics, orgànuls on les cèl·lules acumulen nutrients en forma de greix, són utilitzats per virus o bacteris que infecten la cèl·lula hoste com a nutrients per multiplicar-se. En aquest treball els investigadors demostren que, com a resposta a la infecció, els cossos lipídics organitzen complexos de proteïnes antibiòtiques i antivirals que actuen de forma cooperativa per combatre el patogen i eliminar-lo. "Aquests resultats corroboren el paper innovador dels cossos lipídics en la lluita contra les infeccions bacterianes, obrint noves vies terapèutiques davant la seva resistència als antibiòtics", assenyala la investigadora de l'CSIC Montserrat Marí del grup Senyalització en Dany Cel·lular i Càncer. El seu equip a l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC) ha analitzat el paper dels cossos lipídics enfront d'una infecció in vivo, caracteritzant en teixit hepàtic la seva acumulació post infecció i redistribució a altres zones del fetge per enfrontar-se als patògens, que entren principalment per aquesta via. Aquesta investigació internacional ha estat coordinada per Albert Pol, professor ICREA a l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), i Robert G. Parton, de l'Institut de Biociències Moleculars de la Universitat de Queensland (Austràlia).

 

 

 

ARTICLE:

Mammalian lipid droplets are innate immune hubs integrating cell metabolism and host defense

By Marta Bosch, Miguel Sánchez-Álvarez, Alba Fajardo, Ronan Kapetanovic, Bernhard Steiner, Filipe Dutra, Luciana Moreira, Juan Antonio López, Rocío Campo, Montserrat Marí, Frederic Morales-Paytuví, Olivia Tort, Albert Gubern, Rachel M. Templin, James E. B. Curson, Nick Martel, Cristina Català, Francisco Lozano, Francesc Tebar, Carlos Enrich, Jesús Vázquez, Miguel A. Del Pozo, Matthew J. Sweet, Patricia T. Bozza, Steven P. Gross, Robert G. Parton, Albert Pol

SCIENCE16 OCT 2020

Vol. 370, Issue 6514, eaay8085
DOI: 10.1126/science.aay8085

 

PICTURE: Pixabay.