La votació popular ha escollit l’estudi sobre AXL soluble com a biomarcador primerenc de càncer de pàncrees  com el més destacat entre els vuit projectes finalistes. El treball compta amb Neus Martínez (IMIM-Hospital del Mar/Unitat Associada IIBB-CSIC) com a primera autora i Pilar Navarro (IIBB-CSIC) com a co-IP, juntament amb Pablo García de Frutos. Un reconeixement a la tasca realitzada i al talent femení. L’elecció de les guanyadores s’ha fet per elecció dels lectors de La Vanguardia entre les vuit candidatures seleccionades per un jurat, que destacaven la qualitat de la recerca i el fet que estigués liderada per dones científiques. El premi està organitzat pel diari La Vanguardia i la Fundació Catalunya La Pedrera i es tracta d’un premi honorífic que vol donar visibilitat a la recerca que es porta a terme a l’Estat. El lliurament del guardó es farà el dia 26 d’abril a La Pedrera.

Avenç en el càncer de pàncrees

L’estudi liderat per l’IIBB-CSIC-IDIBAPS, l’IMIM-Hospital Mar ien col·laboració amb l’Hospital Clínic, va permetre identificar un nou marcador de diagnòstic precoç que podria ser utilitzat en el tipus de càncer de pàncrees més habitual, l’adenocarcinoma ductal pancreàtic. El treball es va publicar a la revista eBioMedicine, del grup The Lancet.

Aquesta recerca va estudiar la utilitat de la detecció en sang d’un fragment soluble del receptor AXL, una proteïna que es troba a la superfície de les cèl·lules tumorals, per a identificar pacients amb càncer de pàncrees d’entre individus sans o pacients amb altres patologies pancreàtiques. Es va poder determinar que AXL funcionava com a biomarcador en plasma, indicant la presència de cèl·lules tumorals. En aquest punt, cal iniciar un estudi de validació prospectiva del biomarcador amb un nombre ampliat de pacients per poder confirmar si podria tenir utilitat a la pràctica clínica. Cal tenir en compte que ara mateix no existeix cap biomarcador per al diagnòstic precoç d’aquesta patologia, la qual avui en dia suposa la tercera causa de mort per càncer en els països desenvolupats.

Enllaç notícia La Vanguardia

Enllaç Article