L'11 d'abril se celebra el Dia Mundial del Parkinson per a conscienciar a la població sobre aquesta malaltia neurodegenerativa que afecta milions de persones en el món.

La malaltia de Parkinson és una condició degenerativa, progressiva i crònica del sistema nerviós que es caracteritza per causar danys neurològics severs, generant alteracions en el control i coordinació dels moviments del cos, així com rigidesa muscular. El mal apareix quan les neurones del sistema encarregades de produir dopamina, un neurotransmissor que regula el moviment, detenen la seva producció i això acaba per desencadenar la malaltia.

D'acord amb l'Organització Mundial de la Salut, la malaltia de Parkinson afecta a 1 de cada 100 persones majors de 60 anys. S'estima que per a l'any 2030 hauran al voltant de 12 milions de pacients amb Parkinson.

Però, Sabies també que aquesta patologia pot diagnosticar-se en persones amb una edat d'inici entre els 21 i 45 anys, conegut amb malaltia de Parkinson d'inici primerenc?

En la majoria de les formes d'aquest trastorn primerenc també s'observa una progressió lenta de la malaltia i una resposta més pronunciada a la teràpia dopaminérgica.

Sabies també que entre el 30 i 50% dels pacients amb Parkinson presenta depressió, com un símptoma no-motor de la malaltia. En el IIBB-CSIC, el grup de Neurofarmacología de Sistemes liderat per Analía Bortolozzi ha identificat que el trastorn depressiu associat al Parkinson es relacionada amb l'afectació de les neurones de serotonina que controlen els circuits cerebrals que regulen els estats d'ànims i les emocions.

Sabies també que el Parkinson afecta a dones i homes de manera diferent? Recerques recents suggereixen que el sexe biològic també impacta en els factors de risc de la malaltia i, potencialment, en els mecanismes moleculars involucrats en la patogénesis de la malaltia, així com en el tractament. Els pacients homes amb Parkinson mostren problemes posturals més greus i tenen pitjors capacitats cognitives generals, mentre que les dones amb Parkinson presenten majors símptomes com la fatiga, la depressió, les cames inquietes, el restrenyiment, el dolor, la pèrdua del gust o de l'olfacte, el canvi de pes i la sudoració excessiva. Per tant, es necessita més recerca capaç d'abordar les diferències relacionades al sexe biològic.

Des del IIBB-CSIC ens sumem al Dia Mundial del Parkinson com una manera de visibilitzar als pacients, ja que aquesta malaltia sol tenir un gran impacte emocional i psicològic en les persones que el pateixen.