Més de 12 milions de persones pateixen un ictus cada any, sent les seqüeles neurològiques més greus en els pacients d’edat avançada, que també són els més fràgils. Donat que l’edat és un factor de risc no modificable, és important entendre els mecanismes i els motius responsables d’aquesta major afectació en els pacients d’edat avançada.

En un nou estudi, el grup d’Investigació Cerebrovascular, liderat per la Dra. Anna Planas, ha utilitzat un model animal d’isquèmia cerebral en ratolins vells per investigar l’estat de la microglia i la seva resposta a l’ictus isquèmic.

La microglia és un tipus cel·lular resident en el cervell que desenvolupa funcions importants com la eliminació de teixit danyat en situacions patològiques, entre altres. La Maria Arbaizar Rovirosa junt amb altres investigadors del grup, sota la co-direcció del Dr. Mattia Gallizioli i amb la col·laboració del Dr. Albert Pol (ICREA, IDIBAPS, UB), han descobert que una conseqüència d’aquesta activitat és l’acumulació d’orgànuls intracel·lulars fets de greix, denominats gotes lipídiques (lipid droplets en anglès). L’acumulació d’aquests orgànuls també s’observa en la microglia d’animals vells sans, podent contribuir a la seva disminuïda capacitat de reacció en front a un ictus.

Mitjançant l’administració d’un tractament farmacològic a ratolins vells, els investigadors han aconseguit reemplaçar la microglia vella per microglia nova, la qual presenta menys gotes lipídiques. Aquesta microglia renovada ha resultat estar millor preparada i ser més eficaç a l’hora de respondre a l’insult isquèmic.

Aquests canvis cel·lulars s’han traduït finalment en un menor dèficit motor en els animals isquèmics en els que s’ha renovat la microglia.

Aquest estudi revela la importància del metabolisme i la gestió dels greixos en les cèl·lules de microglia, obrint una possible nova diana terapèutica dirigida a preservar la capacitat de resposta d’aquestes cèl·lules en front a un dany cerebral, ja sigui el dany causat per un ictus isquèmic o en altres malalties relacionades amb l’envelliment.

Referència:

Aged lipid-laden microglia display impaired responses to stroke

Maria Arbaizar-Rovirosa, Jordi Pedragosa, Juan J Lozano, Carme Casal, Albert Pol, Mattia Gallizioli, Anna M Planas

EMBO Mol Med (2022) https://doi.org/10.15252/emmm.202217175

Estudi subvencionat pel projecte PID2020_113202RB-I00 del MCIN/ AEI/10.13039/501100011033/ i  “FEDER Una manera de hacer Europa”, amb el suport de la plataforma temàtica interdisciplinar PTI-NeuroAging+ del CSIC.