Neurodegeneració i Envelliment

Responsable: 

Coral Sanfeliu Pujol

Investigadora Científica

L’augment de l’esperança de vida de la població representa un increment de persones d’edat avançada i per tant una major incidència de malalties neurodegeneratives relacionades amb l’envelliment. La més comuna és la malaltia d’Alzheimer, amb més de 26 milions d’afectats actualment en tot el món. Aquest número podria quadruplicar-se l’any 2050. El nostre grup d’investigació es planteja trobar noves estratègies terapèutiques per combatre les alteracions subjacents a la pèrdua cognitiva present en l’envelliment patològic. La investigació es dirigeix a activar o reforçar mecanismes endògens neuroprotectors en sistemes experimentals in vitro i in vivo, constituïts per cultius cel·lulars, models animals i teixit humà postmortem.

Els nostres objectius immediats són: 1) Investigar l’efecte neuroprotector i anti-envelliment que presenten les proteïnes de la família sirtuines. Estudiem la sobre-expressió/activació de Sirt1 en neurones in vitro i en el ratolí de senescència accelerada SAMP8 in vivo. 2) Estudiar els efectes beneficiosos de l’exercici voluntari com a teràpia anti-neurodegenerativa. Valorem els canvis que es produeixen en la pèrdua de memòria i aprenentatge en el ratolí triple transgènic per a la malaltia d’Alzheimer 3xTgAD, així com en els mecanismes subjacents relacionats amb la neurotransmissió, l’estrès oxidatiu i la patologia beta-amiloid i tau. 3) Explorar la capacitat dels astròcits per protegir la degeneració neuronal mitjançant l’activació experimental de gens de supervivència i de factors neurotròfics en aquestes cèl·lules glials. La finalitat d’aquest estudi és desenvolupar estratègies que reforcin la capacitat neuroprotectora dels astròcits a l’envelliment. 4)Estudiar l'impacte epigenètic de intervencions basades en l'estil de vida.

Aquests estudis es porten a terme en estreta col•laboració amb altres equips de recerca nacionals i estrangers, amb projectes finançats pel Ministerio de Ciencia e Innovación, el Ministerio de Sanidad i la Fundació La Marató de TV3.