Remodelació tissular, fibrosi i càncer

Responsable: 

Ana Moles Fernández

Científica Titular

Benvingudes al nostre perfil de grup. Liderat per la Dra. Moles, el grup de Remodelació de Teixits, Fibrosi i Càncer té un enfocament transversal de la ciència, amb un equip d'investigadors entusiastes i altament qualificats que gaudeixen fent ciència junts i aprenent els uns dels altres cada dia.

INVESTIGACIÓ

El nostre equip de recerca se centra en l'estudi de la remodelació dels teixits que es produeix durant el desenvolupament, progressió i resolució de malalties cròniques amb un èmfasi especial en la fibrosi i el càncer. La remodelació del teixit implica tant els components cel·lulars del teixit com la matriu extracel·lular (ECM) en una interacció complexa on ambdues, cèl·lules i l'ECM, s’envien senyals entre elles generant esdeveniments biològics importants com ara la mort/proliferació cel·lular, la síntesi/degradació de l'ECM, la regeneració i la inflamació entre d'altres. La remodelació dels teixits té lloc després de qualsevol tipus de lesió i té com a objectiu restablir l'homeòstasi dels teixits. La desregulació de la resposta de remodelació del teixit, a causa d'una lesió crònica, provoca l'acumulació anormal de ECM, un procés també anomenat fibrosi. La fibrosi afecta gairebé tots els teixits i condueix a la substitució progressiva del parènquima funcional dels òrgans per ECM, el que pot resultar en la fallida de l’òrgan. Per tant, no és d'estranyar que la fibrosi contribueixi al 45% de les morts als països occidentals. A més, la fibrosi predisposa al desenvolupament de tumors i càncer. Actualment no hi ha teràpies antifibròtiques específiques disponibles. Per tots aquests motius, el nostre equip es centra en identificar nous mecanismes cel·lulars que controlen la complexa interacció entre els diferents components cel·lulars del teixit (cèl·lules parenquimals, cèl·lules immunitàries o fibroblasts) i la matriu extracel·lular durant la remodelació del teixit per frenar o revertir la fibrosi i el càncer.

 

Les nostres principals línies de recerca són:

1. Identificació dels mecanismes reguladors centrals i comuns de les malalties fibròtiques hepàtiques i renals.

2. Estudi de les xarxes proteolítices que controlen la progressió i reversió de la fibrosi hepàtica i renal.

3. Anàlisi del degradoma associat al desenvolupament i la progressió del càncer de fetge.

4. Disseny de teràpies que modulen les xarxes proteolítices com nous tractaments per la fibrosi i el càncer.

 

La nostra línia de recerca pretén augmentar la nostra comprensió biològica al voltant de la complexa interacció entre les cèl·lules i l'ECM que té lloc durant la remodelació dels teixits en malalties cròniques per descobrir noves dianes terapèutiques per al tractament de la fibrosi i el càncer.

Per porta a terme la nostra recerca, el nostre equip ha desenvolupat diverses àrees tècniques d’especialització al llarg dels anys. Actualment realitzem una gran varietat de tècniques al laboratori que inclouen l'aïllament i el cultiu de cèl·lules primàries i línies cel·lulars, models murins preclínics de patologia, tècniques analítiques i de biologia molecular, microscòpia fluorescent confocal i anàlisi d'imatges entre d’altres. A més, actualment estem treballant per millorar el nostre coneixement i comprensió de diferents tècniques d'anàlisi òmica.

 

PUBLICACIONS SELECCIONADES DEL GRUP SOBRE EL TEMA:

J Hepatol. 2021 Nov;75(5):1192-1202.

Cells. 2020 Apr; 9(4): 979.

Front Cell Dev Biol. 2017 Dec 19;5:114

Sci Rep. 2016 Jun 7;6:27112.

Sci Rep. 2016 Feb 2;6:20101.

J Biol Chem. 2012 Jan 6;287(2):1178-88.

Am J Pathol. 2010 Sep;177(3):1214-24.

Hepatology, 2009 Apr;49(4):1297-307.

 

FORMACIÓ I DESENVOLUPAMENT DELS MEMBRES DE L’EQUIP

El nostre grup està compromès amb la formació i el desenvolupament de la generació més jove de científics i creiem que és una part fonamental de la nostra feina com a investigadores. Hem format diversos estudiants de màster i postgrau que han continuat amb èxit el seu doctorat a Espanya i a l'estranger (Newcastle University, Regne Unit; University College of London, Regne Unit; Instituto de Neurociencias d'Alacant, Espanya; Doctorat Industrial a Novo Nordisk, Dinamarca) i estudiants de doctorat que actualment estan activament fent la seva recerca en posicions seniors tant a l'acadèmia com a la indústria. El nostre equip dona suport als estudiants de manera individual avaluant les seves necessitats de desenvolupament professional per assolir els seus objectius personals i professionals. Com a activitats formatives més àmplies impartim regularment docència al Màster de Medicina Translacional de la Universitat de Barcelona i recentment hem organitzat i impartit un dels mòduls docents de la “1ª Escola de Recerca” organitzada per CibereHD. (https://www.clinicbarcelona.org/noticias/idibaps-acoge-la-primera-escuela-de-investigacion-del-ciberehd)

 

DIVULGACIÓ CIENTÍFICA

És primordial pel progrés de la nostra recerca que es comuniqui amb èxit al públic. El nostre equip participa regularment en diverses activitats de divulgació científica (Setmana de la Ciència IIBB-CSIC) i fem xerrades i tallers a les escoles. Com a exemple hem organitzat i participat en el desenvolupament d’uns tallers científics, en col·laboració amb “Tecletes”, per al Dia de la Dona a la Ciència 2022 per apropar la ciència als nens i visibilitzar el treball de les dones científiques. Degut a l'èxit d'aquesta activitat, la repetirem anualment.

https://tecletes.org/2022/02/celebrem-el-dia-de-la-dona-i-la-nena-en-la-ciencia/

https://tecletes.org/2022/02/jornada-de-la-ciencia-en-femeni/

 

CONTACTE

Si t’agrada el que fem i estàs interessat/a en unir-te a l'equip, no dubtis en contactar-nos (ana.moles@iibb.csic.es)

Col·laborem regularment amb altres investigadors i el públic, si voleu col·laborar amb nosaltres, contacteu-nos (ana.moles@iibb.csic.es)