L’equip liderat per la Dra. Anna Planas, del IIBB, ha aconseguit un dels projectes “La CaixaResearch” en la convocatòria de Salut 2023 per desenvolupar nous tractaments que redueixin els efectes secundaris de l’ictus.

L’ictus és la tercera causa de mort i de discapacitat a nivell mundial, afecta a més de 12 milions de persones cada any, i la seva incidència va en augment. Succeeix per causes diverses, freqüentment quan un dels vasos sanguinis que irriguen el cervell es bloqueja per un coàgul causant un ictus isquèmic. L'ictus  produeix la mort de les cèl·lules del cervell, fet que comporta discapacitat, i augmenta el risc de desenvolupar depressió i demència.

El tractament de l’ictus isquèmic passa per restaurar el flux sanguini cerebral. Tot i això, més de la meitat dels pacients presentaran discapacitat permanent, per això que requereixen noves estratègies terapèutiques. El present projecte es centrarà en estudiar les cèl·lules de micròglia, un tipus de cèl·lules del sistema immunitari que resideix en el cervell. Després d'un ictus i durant l’envelliment, aquestes cèl·lules acumulen en el seu citoplasma petites gotes de greix, que són essencials com a font d'energia i com a motors de l’activitat cel·lular. No obstant això, l'acumulació crònica podria causar defectes en el funcionament cel·lular i potenciar la disfunció neurològica en l'ictus.

El projecte té l’objectiu d’identificar les molècules clau que intervenen en l'acumulació i consum d'aquestes gotes de greix en cèl·lules microglials en resposta a l'ictus, la regulació d’aquest procés, i el seu impacte sobre la disfunció neurològica, tant en la joventut com en l'envelliment. L'objectiu final és trobar noves formes de modular les gotes de grassa en les cèl·lules microglials per optimitzar la funció cel·lular i millorar el pronòstic de l'ictus.

En l’estudi, que serà coordinat per l’IIBB, també hi participen l’equip del Dr. Albert Pol de l’IDIBAPS-Fundació Clínic Barcelona, el del Dr. Pablo Blinder de la Universitat deTel Aviv i la Fundació Ictus.