L'estudi publicat en la revista Neurotherapeutics ha validat una nova diana farmacològica per a l'alzheimer. Els resultats mostren que la inhibició de l'enzim epòxid hidrolasa soluble (sEH) en models murins de la malaltia disminueix el procés neuroinflamatori, per la qual cosa millora la resposta endògena de l'organisme i es redueix la deterioració i la mort de les neurones que causen aquest tipus de demència. Aquests resultats reafirmen el paper d'aquesta proteïna en l'evolució de l'alzheimer i assenyalen la seva inhibició com a potencial estratègia terapèutica per a aquesta patologia i també per a unes altres que cursin amb neuroinflamació.

Els fàrmacs que s'utilitzen actualment per a tractar l'alzheimer tenen una eficàcia molt limitada i només en estadis lleus de la malaltia. Els investigadors han identificat aquesta estratègia com una nova diana terapèutica basada en les vies fisiopatològiques de la malaltia, alternatives a les estudiades durant els últims anys.

Els investigadors afirmen que la sEH està vinculada a la progressió de l'alzheimer, considerant-se així una nova diana farmacològica. Es van realitzar experiments en animals per a comprovar els efectes de 3 inhibidors orals de la sEH (estructuralment diferents) i van detectar que tots evitaven la deterioració cognitiva i reduïen tots els marcadors de la malaltia, gràcies al seu efecte neuroprotector.

En ell han col·laborat els investigadors de l’IIBB-CSIC Coral Sanfeliu i Rubén Corpas juntament amb els professors de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació Mercè Pallàs (Institut de Neurociències), Santiago Vázquez (Institut de Biomedicina de la UB, IBUB), Carles Galdeano (IBUB) i Christian Griñán-Ferré (Institut de Neurociències). També han participat experts de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Santiago de Compostela i la Universitat de California-Davis.

 

Article original  Neurotherapeutics, junio de 2020. Doi: https://doi.org/10.1007/s13311-020-00854-1