La predicció de la toxicitat humana al començament del procés de desenvolupament de fàrmacs continua sent un repte important. Ateses les altes taxes de abandonament en el descobriment de fàrmacs preclínics a causa de l'hepatotoxicitat i la naturalesa complexa i multifactorial de la lesió hepàtica idiosincràtica induïda per fàrmacs (DILI, per les sigles en anglès), encara no s'ha creat cap sistema únic com una plataforma de proves preclíniques universal. Tot i que els models humans in vitro són cada cop més importants en la investigació DILI, el desenvolupament de models hepàtics més rellevants fisiològicament i la selecció acurada de fàrmacs DILI positius i DILI negatius de control són requisits per predir millor la responsabilitat DILI dels nous candidats a fàrmacs. Un estudi recent publicat al Journal of Hepatology per un panel d'experts internacionals de la ProEuroDILI Network COST Action, liderat per Isabel Lucena (Hospital Universitari Virgen de la Victoria, Màlaga) i Jose C. Fernandez-Checa (IIBB-CSIC), descriu una sortida temàtica centrada en tots els aspectes de la DILI (clínica, bàsica, toxicologia i hepatologia translacional) en el procés de desenvolupament preclínic de fàrmacs. D'una revisió inicial de prop de 3.000 estudis basats en la literatura utilitzant assajos d'hepatotoxicitat, només 51 van complir els rigorosos criteris d'inclusió com a compostos de control de bona fe.

La selecció dels compostos de control positius i negatius descrits en aquest estudi sistemàtic sorgeix com una eina crítica en la indústria del descobriment preclínic de fàrmacs per validar assajos, establir punts de referència i proporcionar context per avaluar l'hepatotoxicitat i els perfils de seguretat de nous candidats a fàrmacs. Aquesta sortida temàtica és de gran importància per a tots els actors implicats en el procés de desenvolupament de fàrmacs, oferint un enfocament estandarditzat per avaluar els riscos hepatotòxics. Aquestes troballes poden guiar els investigadors a avaluar els perfils de seguretat de nous fàrmacs, perfeccionar models in vitro i informar les agències reguladores sobre possibles millores a les directrius reguladores, garantint un enfocament més sistemàtic i eficient de l'avaluació de la seguretat dels medicaments.

 

Referència de l'estudi:

Segovia-Zafra A., Villanueva-Paz M., Serras A.S., Matilla-Cabello G, Bodoque-García A, Di Zeo-Sánchez D, Niu H, Álvarez-Álvarez I, Sanz-Villanueva L, Godec S, Milisav I, Bagnaninchi P, Andrade RJ, Lucena MI*, Fernández-Checa JC*, Cubero FJ, Miranda JP, Nelson LJ.

Control Compounds for Preclinical Drug-Induced Liver Injury Assessment: Consensus-driven systematic review by the ProEuroDILI Network. Journal of Hepatology 2024 May 2:S0168-8278(24)00325-8.doi: 10.1016/j.jhep.2024.04.026

* Corresponding authors