Maria Sancho Alonso, investigadora postdoctoral del grup de recerca Neurofarmacologia de Sistemes, liderat per la Dra. Analia Bortolozzi, ha estat beneficiària d'una ajuda per assistir a la reunió del 2025 de la Societat Internacional per a la Investigació de la Serotonina (ISSR), que se celebrarà del 7 a l'11 de juliol.
El treball seleccionat s'emmarca dins l'estudi de la connectivitat de la xarxa escorça prefrontal ventromedial -nuclis serotonèrgics del rafe subjacent als trastorns de l'estat d'ànim a la malaltia de Parkinson (MoodPD).
L'EP és el segon trastorn neurodegeneratiu més freqüent, afectant aproximadament 10 milions de persones a tot el món (a Espanya, aquestes xifres se situen en 300.000 persones). Es tracta d'un trastorn neurodegeneratiu relacionat amb l'edat i associat a la pèrdua progressiva de neurones dopaminèrgiques (DA) i dipòsit d'agregats anormals de la proteïna α-sinucleïna. Tot i això, se sap que l'EP comença anys o fins i tot dècades abans de l'aparició dels símptomes motors, amb símptomes no motors que inclouen disfuncions neuropsiquiàtriques, com depressió i ansietat, símptomes incapacitants que afecten la qualitat de vida dels pacients que pateixen EP. En les persones amb MP, es creu que la causa principal de la depressió és un desequilibri en certs neurotransmissors que regulen l'estat d'ànim, i la serotonina (5-HT) és un dels principals candidats.
El sistema 5-HT cerebral exerceix els seus efectes generalitzats des d'un grup de nuclis relativament petits del tronc encefàlic coneguts com a nucli del rafe. Entre els diferents nuclis del rafe, el nucli del rafe dorsal és el nucli serotoninèrgic més gran, contenint 0,015% de totes les neurones del cervell (250.000 i 9.000 en cervell humà i de ratolí, respectivament). Aquestes neurones serotoninèrgiques mantenen una forta connectivitat recíproca i control mutu amb l'escorça prefrontal medial, regió important en la regulació de les emocions i associada amb la depressió.
L'estudi que es beneficia d'aquesta prestigiosa subvenció s'ha centrat a investigar la connectivitat del circuit còrtex prefrontal ventromedial (vmPFC)-nucli del rafè dorsal (DR) en un model de ratolí femella que sobreexpressa la forma mutada A53T de l'alfa-sinucleïna humana a les neurones serotoninères. Utilitzant registres d'unitats individuals i potencial de camp local (LFP) en ratolins desperts que realitzaven una activitat conductual, combinats amb sofisticades anàlisis d'aprenentatge automàtic, es van trobar canvis significatius en el patró d'activitat de les neurones piramidals i les interneurones GABAèrgiques a l'escorça premuda ma serotonèrgic.
Els avenços en la comprensió de la connectivitat funcional entre l'escorça prefrontal ventromedial i el nucli del rafe dorsal poden contribuir a descriure els circuits cerebrals subjacents a la depressió a la malaltia de Parkinson.
La Societat Internacional per a la Recerca de la Serotonina ha informat que s'han rebut un gran nombre de sol·licituds destacades i el procés de selecció va ser molt competitiu.
Felicitats María Sancho Alonso!!!!